Szybkie rozeznanie. Po 40 latach Imperium Osmańskie zaczyna upadać, nękane ciągłymi powstaniami chłopskimi i wojnami. Gospodarka praktycznie na zero, nie można produkować wojska, siła mięsa armatniego spada, brak chętnych do woja. Postanowiłem to wykorzystać, przejąłem Zaporoże i Kharkov wraz z Ukraińskimi Czerkasami, do Krymu nie udało mi się dotrzeć gdyż dłuższa wojna spowodowałaby destabilizację mojej gospodarki. Udało mi się roździelić Turków na dwa obozy, które na północy dzieli Polska, a na wschodzie Gruzja. Z Impreium tegoż powstały również nowe państwa takie jak Bułgaria, Bośnia i jeszcze jakieś (nie pamiętam jakie

) Na zachodze Europy wyłoniły się najsilniejsze księstwa niemieckie m.in. Branderburgia i Mecklenburg na czele z wciąż silną Austrią jako głowa Cesarstwa. Wciąż utrzymuję sojusz z Hiszpanią, natomiast Wielka Brytania postanowiła wyrwać się z sojuszu i sprzymierzyć się z wrogimi mi Węgrami. Teraz kierunek Moskwa, dzieli mnie od niej zaledwie jedna prowincja jednak będzie to ciężki orzech do zgryzienia.
A tutaj widok mojej kolonii w Ameryce Północnej (

W XVII w mieliśmy już zapędy do wyjeżdżania z kraju) Graniczymy z Francją (która swoją drogą niedługo zniknie z mapy rozebrana przez Hiszpanię i Wielką Brytanię) oraz UK. Przez co nasze stosunki politycznę są na skraju, jednak wojny nie przewiduję.
A tutaj przegląd mojego wojska w skali 1= 1000 żołnierzy. Największą armię mam obecnie w Krakowie (stolica, nie jakaś brudna Warszawa) czyli w samej stolicy mam 97tys woja. Nie ma chuja, nie zdobędą mnie tak łatwo. Najwięcej patroli wystawiłem na zachodniej granicy gdyby Cesarstwo zdecydowało się na mnie najechać, na wschodniej zostawiłem troszkę mniej, profilaktycznie, przed Rosją. Oraz kilkadziesiat tys żołnierzy w środku kraju, na wypadek buntu. Jak już wspomniałem, szykujemy sie na najazd na Krym, a potem Moskwa.
A tutaj nasz rząd, ustrój itp.
Przedstawienie religijne Europy. Udało mi się powstrzymać reformację i rozwoj protestantyzmu, wymusiłem w Bułgarii przejście na wiarę Katolicką.